מגזין

כל הבריאות שבשומשום – למה כדאי לנו לשלב טחינה בתפריט היומי שלנו?

כל הבריאות שבשומשום – למה כדאי לנו לשלב טחינה בתפריט היומי שלנו?

מאת: הדס יריב

אנחנו כל הזמן מחפשים את השילוב המנצח במטבח – בין טעם לבריאות, בין קולינריה לנוחות. אז רצינו שתדעו, שטחינה גולמית מלאה היא מלכת הבריאות וההנאה. הנה כמה עובדות שחשוב לדעת:

גרעיני שומשום הם בעלי צפיפות תזונתית גבוהה, ונחשבים זה אלפי שנים ל"אוצר" של סגולות בריאותיות. מערכת העיכול שלנו מתקשה לעכל גרעיני שומשום שלא נלעסו היטב, לכן טחינה וחלבה הן מוצרי המזון המועדפים על מנת ליהנות מיתרונותיהם של גרעיני השומשום. טחינה גולמית מלאה עשויה מ-100% גרעיני שומשום, ללא תוספים וללא משמרים. חלבה היא הגרסה המתוקה של הטחינה, ועשויה ברובה מגרעיני שומשום בתוספת סוכרים ותמצית שורש ספונריה.

אז מה באמת יש בגרעיני השומשום? ומדוע הם נחשבים לתוסף תזונה טבעי שמומלץ כל כך לשלבו בתפריט היומי?

מקור לשומנים טובים

  1. גרעיני השומשום משתייכים לקבוצת השומנים. אך אל לנו להתבלבל: מדובר ב"שומנים טובים", עשירים בחומצות שומן חד ורב בלתי רוויות. חומצות שומן אלו חיוניות לתהליכי בנייה והתפתחות המתרחשים בגופנו.

לקבוצה זו משתייכים שמן זית, אבוקדו ואגוזים. שמנים צמחיים אלו מסייעים לנו בספיגה של ויטמינים מסיסי שומן: ויטמינים A,E,D,K, ושל נוגדי חִמצון מסיסי שומן כמו ליקופן וקרוטנואידים. לכן תוספת של טחינה לסלט לא רק משדרגת את טעם הסלט אלא גם תורמת לכך שנפיק ממנו את מיטב רכיבי התזונה.

מקור לחלבון

אולי זה מפתיע, אבל גרעיני שומשום מכילים כ-24% חלבונים צמחיים בעלי דרגת נעכלות גבוהה יחסית.

מקור לסיבים

גרעיני שומשום עשירים בסיבית תזונתיים, מסיסים ושאינם מסיסים. הסיבים התזונתיים שומרים על בריאות המעי ומסייעים לעיכול, יוצרים תחושת שובע ומלאוּת, וחשובים לשילוב בתפריט היומי.

מקור לוויטמינים

גרעיני השומשום המלא עשירים בוויטמינים דוגמת B1 ו-.E ויטמין B1 חיוני להפקת אנרגיה, ויטמין. E הוא נוגד חִמצון רב עוצמה.

מקור למינרלים

גרעיני שומשום הם מקור מצוין לסידן מן הצומח, ומקור מצוין גם למגנזיום, אבץ וברזל.

המגנזיום חיוני לתהליכים חשובים: בניית העצם, פעילות השרירים, הפעלת מערכת העצבים והפקת אנרגיה מהמזון. האבץ חיוני לחלוקת התאים, לתהליך הגדילה, לשמירה על מערכת חיסונית תקינה ועל בריאות העור והשיער. הברזל חיוני להובלת חמצן בגוף, לחיזוק המערכת החיסונית, לייצור כדוריות הדם האדומות, לחילוף חומרים ולהתפתחות המוח.

מקור לנוגדי חמצון

זרעי השומשום עשירים בנוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) טבעיים המסייעים בנטרול הפעילות ההרסנית של הרדיקלים החופשיים. מחקרים מלמדים כי פעילותם של האנטיאוקסידנטים שבגרעיני השומשום תורמת לאורח חיים בריא וחשובה לבריאותנו.

מעבר ליתרונות התזונתיים שנמנו עד כה, בגרעיני השומשום רכיבים צמחיים ייחודיים המוכּרים פחות ותורמים רבות לבריאותנו:

  • ליגננים  – הליגננים הם קבוצה של רכיבים פנוליים צמחיים מועילים. בזרעי שומשום נמצאים ליגננים מסוג ססמין(sesamin) וססמולין(sesamolin) . כמות הרכיבים האלו בזרעי השומשום גבוהה באופן יחסי לזרעים ומזונות אחרים.
  • פיטוֹסטֶרוֹלים – זרעי השומשום מכילים גם כמות גבוהה של פיטוסטרולים בהשוואה לאגוזים וגרעינים אחרים. הפיטוסטרולים הם רכיבים טבעיים בגרעין, בעלי מבנה כימי דומה לזה של הכולסטרול. בזכות תכונתם זו הם מסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול בדם.

מומלץ לשלב טחינה כחלק מתזונה ים-תיכונית מאוזנת ומגוונת, לאורך כל היום ולכל בני המשפחה: תינוקות, ילדים, בני נוער, מבוגרים ובני הגיל השלישי.

כממרח בכריך, כרוטב לסלט, לדג מאודה או לירקות מבושלים, ואפילו במאפים מתוקים. הטעם האופייני והמיוחד של הטחינה ישדרג לנו כל מנה ויספק הנאה לחִכּנו ותזונה נבונה לגופנו.

בתיאבון!

מאת: הדס יריב (M.Sc, MBA) טכנולוגית מזון ומוסמכת בתזונה

 

עוד מאמרים