כל הבריאות שבשומשום – למה כדאי לנו לשלב טחינה בתפריט היומי שלנו?
מגזין
עשרת הדיברות להכנת כריכים טעימים ומזינים
מאת: הדס יריב, יועצת מדע ותזונה ל'בארכה'
ילדים, בני נוער ואפילו סטודנטים, חיים בשגרת לימודים עמוסה ופורייה – חווים ימים ארוכים של למידה ושהייה ארוכה מחוץ לבית. גם בשהייה מחוץ לבית חשוב להקפיד על הרגלי התזונה שלנו: חשוב שתהיה טעימה, משׂביעה לאורך היום, ולא פחות חשוב – שתספק למוח את ההזנה הנכונה לריכוז וללמידה.
ארוחת הבוקר חיונית לריכוז ולמידה
מחקר שפורסם בירחון המדעי Nutrients1 בדק את הקשר בין ארוחת בוקר לבין ביצועים קוגניטיביים של בני נוער. הנבדקים עשו מבחן תפקוד קוגניטיבי לאחר שנשאלו אם אכלו לפני כן ארוחת בוקר. המחקר מצא כי בני נוער שאוכלים ארוחת בוקר לפני מבחן ונוהגים לאכול ארוחות בוקר איכותיות, הם בעלי ביצועים קוגניטיביים טובים יותר. מאמר2 סקירה נוסף מצא שיש לארוחת בוקר השפעה קצרת טווח חיובית על משימות שמצריכות תשומת לב, תפקודים ניהוליים וזיכרון.
קיימים עוד מחקרים שמוכיחים כי בקרב ילדים ובני נוער, ארוחת בוקר סדירה קשורה ללמידה טובה יותר ולביצוע אקדמי משופר, ואילו דילוג על ארוחת בוקר משפיע לרעה על פתרון בעיות, על זיכרון לטווח קצר ועל קשב וריכוז.
תפקיד ארוחת הבוקר חשוב במיוחד בקרב ילדים ובני נוער, בשל הצורך באספקת אנרגיה לאחר הידלדלות המאגרים במהלך הלילה. מחקרים רבים תומכים בחיוניותה של ארוחת בוקר מזינה לתפקוד גופני וקוגניטיבי אופטימלי בילדים ומתבגרים. ואם יוצאים מהבית בלי לאכול, חשוב במיוחד להצטייד בארוחת עשר. כריך נותן מענה מצוין לארוחה זו.
כריך שהוא ארוחה.
כריך יכול להוות ארוחת בקר שלמה ומזינה המכילה את כל אבות המזון – פחמימות, חלבונים, שומנים טובים, ואף מספקת ויטמינים ומינרלים חיוניים. אספנו כאן עבורכם 10 כללים להכנת כריכים בריאים, וגם רעיונות לכריכים טעימים ומזינים.
עשרת הכללים להכנת כריכים טעימים ומזינים:
למה זה בריא לנו? להבדיל מקמחים לבנים, הדגנים של הקמחים המלאים מכילים כמות גדולה של סיבים תזונתיים שמעניקים תחושת שובע לאורך היום; הפחמימות של הקמח המלא משתחררות לאט יותר ובכך תורמות גם הן לתחושת שובע ולהגברת הריכוז. דגנים מלאים מספקים גם ויטמינים מקבוצה B ומינרלים כמו אבץ, ברזל ומגנזיום.
לילדים שמתנגדים ניתן לתת תחילה בהדרגה – פרוסה אחת מקמח לבן ושנייה מקמח מלא.
למה זה בריא לנו? החלבונים חיוניים לבניית רקמות הגוף והשרירים ולהגדלת תחושת השובע.
למה זה בריא לנו? שומנים טובים חשובים לבריאות כללית: מגינים על איברים בגופנו, מרכיבים חלק מהוויטמינים וההורמונים בגוף, וחיוניים לבריאות הלב והמוח. שומן מהווה מרכיב מבני במוח וגם גורם מפתח בתפקוד ובבריאות הנוירונים.
למה זה בריא לנו? נוגדי חמצון יכולים לסייע בצמצום ריכוזי הרדיקלים החופשיים – חומרים מחמצנים שבכמויות גדולות עלולים להזיק לתאי הגוף והמוח – ובכך מפחיתים את הסיכון לפתח מחלות, גם כאלו הפוגעות בתאי המוח.
למה זה בריא לנו? יחד עם סוכר הפירות נקבל על הדרך סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ושלל ויטמינים ומינרלים.
אם מתחשק לנו ממרח מתוק לכריך אפשר לגוון עם חמאת בוטנים ללא תוספת סוכר, או להכין חלבה ביתית מערבוב של טחינה גולמית מלאה בתוספת סילאן. אלה יספקו לנו שומנים טובים וטעמים מתקתקים.
למה זה בריא לנו? למים השפעה גדולה על הבריאות הכללית ועל פעילות המוח. כשאיננו שותים מספיק אנו מפתחים סימנים של התייבשות כרונית הכוללים עייפות, כאבי ראש, ישנוניות, בלבול ויובש בעור. החולשה הכללית והבלבול גורמים לירידה בריכוז, לפגיעה בזיכרון לטווח הקצר ולקשיים בלמידה.
אחרי שהסברנו על החומרים ועל המגוון הקולינרי, נותרנו עם ההכנות. התכנון מהווה חלק משמעותי מניהול מתמיד של אורח חיים בריא.
!